top of page

🪡 Výroba MORENY

Jednoduchý návod na výrobu Moreny. Zvládnou i menší děti (s dospěláckou pomocí). Potřebovat budete jen látku, vatu, dvě špejle a provázek.


Kdysi dávno, když jsem byla ještě na střední pedagogické škole a měli jsme praxi ve školce, pomáhala mi babička ♥ (vynikající paní učitelka) s jarní přípravou. Vymyslela a ukázala mi tento návod na výrobu Moreny. Protože se jednalo o práci s malými dětmi, nachystaly jsme si pro ně skoro hotové Moreny. Stříhaly a vázaly jsme celé odpoledne. Děti si pak jen vybraly šátek a zástěru (nastříhané z různě barevných látek), já jsem jim pomohla je na Morenu uvázat a pak si postavičku různě dozdobily fixami.

Budete potřebovat:

  • nůžky,

  • látku,

  • 2 špejle,

  • provázek,

  • vatu.

Postup je jednoduchý. Na tělo budete potřebovat látku ve tvaru obdélníku a pak dva kousky jiné látky, ze které vystřihnete šátek (trojúhelník) a zástěru.

  1. Špejle překřižte a uprostřed svažte k sobě. Tu, která bude tvořit ruce zkraťte.

  2. Z kousku vaty si vyválejte kuličku. Tu pak vložte zhruba do středu látky, zabalte a provázkem zavažte.

  3. Do vzniklé kuličky zespodu zapíchněte špejli a látku po stranách připevněte provázkem tak, aby znázorňovala ruce.

  4. Pak už jen zavažte vystřižený kousek látky jako šátek a pod vzniklé ruce zástěru.

Tip! Děti můžou fixami dokreslit obličej, dozdobit si šaty, šátek či zástěru. Můžete také zkusit připevnit vlasy z bavlnky, dále je to jen na vás :-).

 

Vynášení Moreny


Je to zvyk, který zakončuje zimu. Zvyk se proto zpravidla odehrává o Smrtné neděli (dva týdny před Velikonocemi). Rituál vynášení Moreny spočíval ve vynášení slaměné figuríny (známé pod četnými jmény jako například Morena, Morana, Marzana, Mařena, Smrt, Smrtka nebo Smrtholka) za vesnici. Za vesnicí pak byla hozena do vody. Tam, kde nebyl žádný potok, zakopávala se do země nebo pálila. Po vynesení Moreny začalo vítání jara. Lidé si podle tradic uříznou narašené větvičky, ozdobí je barevnými stuhami a se zpěvem je pak odnesou zpět do vesnice. Akce je završena koledováním, zpíváním, říkadly, štědrou hostinou a taneční zábavou.

2 158 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page