top of page

🕯 Advent

Proč slavíme ADVENT a co to vlastně ADVENT je?

Adventní věnec pro děti - VÝROBA


Advent je období 4 týdnů (neděl) před vánočními svátky. My toto období známe jako čas příprav na Vánoce. Vše poklidíme, zabalíme dárky, zajdeme si na vánoční trhy, napečeme cukroví a každou adventní neděli zapálíme jednu svíčku na adventním věnci, že nám pak na konci adventu hoří všechny 4. Dříve, podle tradice, byl tento čas obdobím půstu a lidé čekali narození Krista - Ježíška.


Barvou adventu je fialová, která symbolizuje pokání, ztišení a čekání. Takto barevné mohou být zrovna svíce na adventním věnci. Jedna svíce na věnci má však růžovou barvu – ta symbolizuje radost. Svíčky se zapalují proti směru hodinových ručiček. Někdo možná viděl i věnec s pátou, bílou svíčkou uprostřed. Ta se zapaluje na Štědrý den, symbolizuje Krista a měla by vyhořet až do konce.


Víte, že každá svíce má své poslání, jméno a svůj význam?


🕯 Železná neděle - zapaluje se svíce proroků, jako památka na proroky, kteří předpověděli narození Ježíše Krista. Jmenuje se Naděje.


🕯🕯 Bronzová neděle - zapaluje se svíce betlémská, která představuje lásku a Ježíškovi jesličky. Jmenuje se Mír.


🕯🕯🕯 Stříbrná neděle - zapaluje se svíce pastýřská (růžová), která vyjadřuje radost z toho, že adventní období je skoro u konce a přicházejí slavnostnější okamžiky. Jmenuje se Přátelství.


🕯🕯🕯🕯 Zlatá neděle - zapaluje se svíce andělská, která představuje mír a pokoj. Jmenuje se Láska.


Advent končí západem slunce Štědrého dne a začínají vánoční svátky. Ty začínají 25.12. Božím hodem vánočním, kdy se dle tradice narodil Ježíš Kristus.

 

Nezapomeňte na důležité svátky v období adventu:

  • sv. Barbora 4. 12.

  • sv. Mikuláš 6. 12.

  • sv. Lucie 13. 12.

Občas nám období adventu začíná už na konci listopadu, proto do těchto svátků můžeme zařadit i 30. listopad, kdy svátek slaví Ondřej - s tímto svátkem je spojena tradice lití olova, ze kterého dívky hádaly, jaký bude jejich příští manžel. Vdavekchtivé dívky také chodily vysekávat díru do ledu, v díře pak ve stínech hledaly podobu budoucího ženicha. Nebyl-li led, alespoň klepaly na dveře kurníku, ozval-li se kohout, už se chystaly na svatbu. Slepice pak znamenala odklad.


 

Tip! Stáhněte si ZDARMA - Adventní vánoční stromeček (omalovánka)

Tip! Spoustu materiálů najdete na www. deti.vira.cz/kalendar/advent.


(zdroje: www.living.iprima.cz/bydleni, www.bydlimekvalitne.cz, www.kafe.cz)

5 098 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page