top of page

Babí léto

Blíží se podzim, ale ještě je hezky teplo, skoro jako v létě o prázdninách. Ráno se začínají vytvářet mlhy a přes den krásně svítí sluníčko. U nás se suchu a teplu v druhé polovině září říká babí léto.

A víš, co má zářijové léto společného s babičkami?

Vítr roznáší po krajině jemné pavučiny, které připomínají vlasy našich babiček. Na dlouhých vláknech pavučin jsou zavěšeni mladí pavoučci. Pavučina je velmi lehká, ale zároveň dost pevná, aby unesla malého běžníka. Vítr zachytí pavučinové vlákno a už se malý pavouček veze. Někdy cestují společně v chumáčcích. Pavoučci se takto přemisťují na dlouhé vzdálenosti. Tímto způsobem se mohou přesunout celé velké pavoučí rodiny. Ve chvíli, kdy ho vítr odnese dostatečně daleko, pavouček se pavučiny pustí a dál už po větru cestuje jen prázdné vlákno.



To se většinou zachytí v trávě nebo na stromech a dál se třepetá ve větru. Někdy se stává, že pavučiny obalí celé stromy. Někdy se pavoučci vydají i daleko od pevniny nad moře, jak je vítr unáší s sebou. Na pavučinách cestuje několik druhů pavouků, například pavoučci, kterým se říká plachetkovití. Pokud takového pavoučka potkáš, říká se, že ti přinese štěstí.

(Zdroj: Mateřídouška)

2 053 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page