top of page

🍁 Podzimní stezka s úkoly

Strávili jsme víkend s maloškama na chatě (4 roky) a to bych nebyla já, kdybych si pro ně nepřipravila nějaké úkoly - teda skřítek.

Stezka obsahovala 10 stanovišť s podzimními obrázky a úkoly k procvičení zrakového vnímání, logického myšlení, prostorové orientace, grafomotoriky, předmatematických dovedností a počtů. Děti úkoly hledaly podle barevných fáborků. Než vyšly, musely najít schovanou mapu, na které byla nakreslená pomyslná trasa s označenými úkoly. Splněný úkol si vybarvily fixou (splněný úkol si mohly také označit razítkem, nebo jen udělat fajfku).


Jednotlivé úkoly:

1. Skládání listů na stíny

8 obrázků listů jsem dětem rozházela kolem úkolu, musely je posbírat a naskládat na správný stín. Poté jsme si řekli, jaký list je od jakého stromu (javor, buk, topol, jasan, bříza, kaštan, dub a vrba).


2. Krmítko (počítání do 6)

U kartiček s krmítky byl i obrázek divokého prasete a srny (jaká další zvířata žijí v lese?). Děti posbíraly kaštany, žaludy a poté je skládaly do jednotlivých krmítek podle počtu puntíků na kostce (samozřejmě můžete použít pravé kaštany a žaludy, které máte nasbírané).


3. Dýně (hledání dvojic)

6 párů různých dýní - najdi je všechny a skládej vedle sebe.

4. Hřib a muchomůrka

Skládání kamínků do tvaru hřibku a skládání kamínků do bílých puntíků muchomůrky.


5. Ježek (grafomotorika)

Obtáhni cestu ježečka k žížale (4 různé cesty).


6. Veverka (puzzle)

7. Geometrické tvary

Skládání geometrických tvarů (čtverec, obdélník, trojúhelník a kosočtverec) na šablonu/podle šablony - z klacíků, listů, kamínků, ... Poté jsme si povídali, co nám jednotlivé tvary připomínají.


8. Jablíčka a hrušky (skládání řady)

Nejdříve si děti pod stromem posbíraly jablíčka a hrušky (jaké další plody sbíráme na podzim?), poté je skládaly podle zadání do řady.

9. Barvy podzimu

Najdi obrázek a přiřaď ho ke správné barvě (hnědá - oříšek, žaludy, hřib, kaštan, šiška, dvounažka (javor), divoké prase, oranžová - liška, veverka, dýně, oheň, list, zelená - kaštan, hruška, list, les).


10. Drak - skládání obličeje (3 draci, oči, nos, ústa - 4x)


Dětem se stezka moc líbila, nakonec se k nám připojily i další dvě děti (3 a 6 let). Všechny úkoly zvládly na jedničku a pěkně se zorientovaly i v mapě, na jejím konci byl nakreslený poklad. Skřítek dětem za odměnu schoval nálepky, směs k výrobě sádrové figurky a KRABIČKU k nasbírání přírodnin.


Celý PDF soubor si můžete zakoupit.

Cena: Cena: 249 Kč - PDF verze, posílám na e-mailovou adresu (pouze barevně, 38x A4).

Soubor obsahuje 10 úkolů a jeden list s mapou.


392 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page