top of page

🤝 Seznamovací hry pro děti

Seznamovací hry pro děti nejen na začátek školního roku.

(NEJEN) PRO MLADŠÍ DĚTI

  • HRA S PLYŠÁKEM/MÍČEM

Děti se postaví do kruhu, nejdříve se všechny představí a pak rozehrává dospělý, který drží plyšáka/míč, řekne jméno a předmět pustí na zem. Ten, jehož jméno padne, musí danou věc chytnout a pak samo říká jméno dalšího dítěte. Jakmile jméno řekne, opět předmět pouští a chytá ho další vyvolaný.

  • BAREVNÉ PUNTÍKY

Na čelo se každému nalepí barevné kolečko. Děti tvoří skupinky podle barev. Jakmile se všichni sejdou, sednou si do kruhu a seznámí se. Poté se jednotlivé skupiny přesunou do hromadného kruhu a představují sebe a ostatní ze své barevné skupiny ostatním (Já jsem Zuzka, v mé modré skupince je Honzík, Gábinka a Dan).

  • HÁDEJ KDO CHYBÍ

Děti sedí v kruhu/v lavici. Dospělý zakryje jedno dítě prostěradlem/dekou a děti hádají, kdo chybí. Můžete před ostatní postavit i více dětí, zakrýt jedno a ostatní musí co nejrychleji uhodnout, kdo je pod prostěradlem/dekou schovaný.

  • JÁMA

Děti sedí v kruhu. Jedno si lehne na zem doprostřed kruhu a říká: “Spadl jsem do jámy, kdo mě vytáhne? Vytáhne mě … “ a řekne jméno kamaráda. Ten mu pomůže za ruce vstát, podá mu ruku, představí se (např. Já jsem Tom a přišel jsem tě Kubo vytáhnout) a lehá si na zem místo něj. A zase říká: “Spadl jsem do jámy, … “.

  • ŠKATULATA

Děti sedí v kruhu a dospělý (později můžou i děti) říká dvě jména dětí, které si spolu mají vyměnit místo.

  • KROK VPŘED

Všichni stojí v kruhu. Dospělý pokládá otázky (později můžou i děti). Např. Krok vpřed udělá ten, kdo bydlí v tomto městě., Krok vpřed udělá ten, kdo má rád buchtičky s krémem., Krok vpřed udělá ten, kdo má doma zvířátko. Ten, na koho otázka sedí, udělá krok vpřed doprostřed kruhu. Děti se můžou ještě jednou představit, nebo po vykročení se zase zařadit mezi ostatní.


PRO STARŠÍ DĚTI

  • PUZZLE

Dospělý si předem nachystá velký výkres (A2/A1) a rozstříhá ho na puzzle. Dílků bude tolik, kolik je dětí ve třídě. Každé dítě poté dostane svůj dílek, na který si nakreslí, co chce (co má rád, svůj portrét, oblíbené zvíře, …). Poté děti skládají výkres dohromady. Můžeme si s dětmi povídat, kdo co nakreslil a proč. Také můžeme zmínit, že jsme kolektiv a tvoříme taky jednu velkou skládačku, i když jsme každý jiný. Výkres můžeme připnout ve třídě na nástěnku.

  • PŘÍDAVNÁ JMÉNA - VLASTNOSTI

Děti sedí v kruhu. Začíná dospělý. Řekne své jméno a připojí k němu přídavné jméno, které začíná na stejné písmeno, jako jméno (Věra veselá - veselá Věra). Dále postupně pokračují děti (líná Lenka, …). Když někdo neví, můžou mu ostatní poradit. Děti můžou jednotlivé vlastnosti i předvádět.

  • PTÁČEK LETÍ

Tato hra se dá hrát v lavicích, i v kruhu na koberci. Děti mají skloněné hlavy a dospělý říká: “Letí ptáček, letí, ptá se milých dětí. Děti, děti, kdo tu je, kdo se na (řekne písmeno) jmenuje?” Děti, kterým začíná jméno na dané písmeno, zvednou hlavu.

  • KLUBKO A PAVUČINA

Děti sedí v kruhu. Začíná dospělý, který drží klubko vlny. Dospělý se představí, nechá si v ruce konec klubka a to hodí některému dítěti, které sedí naproti. To se představí, drží konec klubka a klubko hodí zase dalšímu, kdo sedí naproti. Seznamování končí, až se vystřídají všechny děti a je mezi nimi vytvořena pavučina. Dále si s dětmi můžeme povídat, jak jsme spolu propojeni (chodíme do stejné třídy, jsme kamarádi, …).

  • PRAVDA ČI LEŽ

Každý napíše doprostřed na papír (A4) své jméno a do každého rohu jednu věc o sobě, z nichž jedna není pravda. Děti chodí po třídě, čtou si papíry ostatních a dělají čárku k tomu, co si myslí, že není pravda. Nakonec se všichni posadí do kruhu, vše si s dospělým přečtou a řeknou si, co je pravda a co ne.

17 002 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page