top of page

Zábavné učení - tipy na doma

V poslední době si víc a víc všímám, jak je pro rodiče složité děti doma zabavit, jak spolu trpí u učení a dělání domácích úkolů je přímo peklo. Ono někdy stačí jen obě strany správně nakopnout. Vzpomněla jsem si proto na pár tipů a her, které mě jako malou bavily a které jsme hrály s žáky ve škole. Třeba tohle bude ten správný nakopávač pro vás. Mnoho z těchto her lze využít jak s menšími, tak staršími dětmi. Vše potřebné najdete doma.


Čokoláda

Pohybová hra na procvičení slovní zásoby.

Budete potřebovat: venku - křídy, kamínek / uvnitř - papíry, fixy, izolepu, gumu.

Hra se jmenuje čokoláda, protože připomíná tabulku čokolády. Nakreslete si venku na chodníku jednotlivá pole s tématy a startovací čáru. Dále budete potřebovat kamínek, kterým budete házet. Hráč stojí na startovací čáře a musí hodit kamínek do nějakého pole. Když se trefí, skáče (snožmo, po jedné noze) po jednotlivých polích a říká slova na dané téma, př.: OVOCE - jablko, hruška, mandarinka, pomeranč, citrón, banány, meruňka, třešně, švestka, jahody. Skoky by měly být plynulé bez velkého přemýšlení. Pokud se mu podaří na každém poli říct jedno slovo, označí si ho svoji barvou. V dalších kolech se trefuje kamínkem do témat, která mu chybí. Vyhrává ten, kdo má vše splněno. Hrát můžete i uvnitř - témata napište na papíry a ty přilepte třeba na koberec izolepou. Místo kamínku zvolte něco, co se při hodu nebude kutálet, třeba gumu z pouzdra.


Tip! Zkuste i deskovou hru Řekni 4x.

 

Písmenkový detektiv

Procvičení psaní, rozvoj myšlení, vnímání a pozornosti.

Budete potřebovat: papír, tužku.


Napište na papír abecedu, nebo jednotlivá písmena. Úkolem dětí je na každé písmeno najít doma věc, která na dané písmeno začíná a zapsat. Hru můžete hrát jednorázově a nebo si na ni nechat celý den, rozhlížet se, a postupně doplňovat.


Obměna: Hledejte slova venku, na dvoře, na koupališti, v obchodě, ...



 

Hledání vajíček

Počítání, skládání slov, jemná motorika.

Budete potřebovat: plastové obaly z Kindervajíček nebo jiné krabičky, barevné pentličky, drobné předměty, pastelky, papír a tužku.

Vložte do vajíček/krabiček drobné předměty, označte je barvou a schovejte třeba v dětském pokoji. Úkolem dětí je všechny najít a zapsat na papír, co a jaký počet věcí v nich našly.




Obměna: Schovejte takhle do vajíček rozstříhaná slova.




 

Hledání písmen, skládání slov

Rozvoj vnímání a pozornosti.

AUTOBUS

Budete potřebovat: papíry, psací potřeby, izolepu.

Nalepte po bytě kartičky s písmeny. Najdou je děti všechny? Čím více kartiček, tím větší možnost poskládat více slov.

Obměna: Schovejte takto každý den jedno slovo a nechte děti na konci týdne vyluštit váš tajný vzkaz. Můžete schovávat i slova na různá témata - roční období, dopravní prostředky, ... Menším dětem můžete každý den schovat jedno písmeno z jejich jména a až je budou mít všechny, zkusit si jméno poskládat a podle kartiček zkusit naučit psát.

 

Hledání písmen v textu

Zrakové vnímání.

Budete potřebovat: noviny/okopírovaný text, pastelky.


Nechte děti hledat jen jedno písmeno, např. písmenko, na které začíná jejich jméno, nebo více písmen - každé označit jinou barvou.


Obměna: Hledejte slova, podstatná jména, číslovky, slovesa, ...

 

Skládání slov - předměty

Rozvoj myšlení.

AHOJ

Budete potřebovat: cokoli, co doma najdete.

Skládejte slova pomocí různých předmětů. Předměty seřaďte vedle sebe podle jejich začínajících písmen.

Obměna: Skládat můžete i tak, že budete vedle sebe lepit vystřižené obrázky z novin/letáků.

 

Pastelkový závod & Tečkyáda

Jemná motorika.

Budete potřebovat: papír, tužky, pastelky.

Nakreslete si na papír závodní dráhu. Každý hráč začíná ze startovací čáry, na kterou kolmo postaví pastelku (každý má svoji barvu). Tu chytne za konec ukazováčkem a tahem dopředu se snaží udělat co nejdelší čáru. Další kolo začíná na konci předešlého tahu. Hráči se střídají, vyhrává ten, kdo se postupně dočmrká až do cíle. Pokud přečmrknete mimo dráhu, další kolo pokračujete z místa, které je v dráze.

Obměna: Můžete zpřísnit pravidla a toho, kdo přečmrkne, poslat zase na start.




Podobná hra s čárami je Tečkyáda. Naťupejte na papír tečky jak vás napadne a postupně je spojujte. Každá tečka musí být spojena s tou druhou. Že je to jednoduché? Zkuste dělat co nejrovnější čáry a až jich bude více přes sebe, nebude to jen tak najít tečku, která není spojena. Ve spojování se střídejte.


Obměna: Místo spojování můžete zkusit najít z teček obrázek.





 

Obtahování písmen

Procvičení abecedy, psaní velkých písmen, jemná motorika.

Budete potřebovat: papír, tužku, vodové barvy a štětičky do uší.

Nebaví děti psát? Nechte je různá slova (nebo jen písmenka) vytečkovat štětičkou do uší. Tímto ještě psát určitě nezkoušely!

 

Tajné písmo

Rozvoj fantazie.





Budete potřebovat: papír a psací potřeby.


Vymyslete si s dětmi vaše tajné písmo a zkuste si tak předat tajnou zprávu. Např.: Dnes umýváš nádobí. Zprávu můžete i s návodem schovat a hledat.





 

20 příkladů denně

Počítání, soustředěnost.

Budete potřebovat: papíry, fixy

Napište si na lístečky příklady a ty pak postupně dítěti ukazujte. Když správně uhádne, vezme si příklad k sobě a ty na konci spočítá jako body. Zkuste každý den třeba 20 příkladů. Postupně sledujte, jak se dítě zlepšuje a body si zapisujte do tabulky. Hra je však vhodnější pro dvojici, kdy děti soutěží mezi sebou.

 

Počítání bez tabule

Počítání, soustředěnost, rychlost.

Budete potřebovat: velký papír, izolepu, fixy, samolepící lístky.


Na velký papír napište příklady a přilepte ho třeba na dveře izolepou. Na barevné samolepící lístky napište čísla (výsledky). Dítě lepí správný výsledek na příklad a naopak.


Obměna: Na papír napište čísla (výsledky), které bude dítě škrtat. Lepší je hrát ve dvou na to, kdo škrtne dřív a kdo má více bodů.



 

Co chybí?

Rozvoj paměti, soustředěnosti a pozornosti.

Budete potřebovat: cokoli, co doma najdete, deku.

Poskládejte různé předměty vedle sebe a dejte dětem chvíli k jejich zapamatování. Poté předměty přikryjte dekou aby nešly vidět. Děti mají za úkol vyjmenovat vše, co si zapamatovaly.

Obměna: Jeden předmět odeberte a nechte děti hádat, co chybí.

 

Stínové divadlo

Dramatická výchova. Paměť, čtení.


Budete potřebovat: výkresy, nůžky, izolepu, špejle a samozřejmě lampičku.


Nebaví děti večerníček nebo čtení pohádky na spaní? Tak co kdyby si jeden večer přichystaly pohádku děti pro vás.

 

Ke stažení ZDARMA

Stáhněte si a vytiskněte tuto origami skládačku se zábavnými úkoly, kterou můžete znát pod názvem Nebe, peklo, ráj. Jakmile vás přestane bavit, vyrobte si s dětmi novou a doplňte text podle sebe.


Části jsou označeny barvami nebo čísly, které slouží hráči jako výběr. Na vnitřní straně je schovaných osm úkolů, které hráč musí splnit. Nejdříve si hráč vybere barvu, poté číslo a potřetí zase číslo, podle kterého dostane úkol. Ten, kdo drží Nebe, peklo, ráj s ním manipuluje na počet slabik barev, poté podle čísla a nakonec otevírá úkol pod dalšími posledními čísly.

Jak na to?

 

Nezapomeňte také na klasiky, jako je třeba Město - jméno - zvíře - věc, Lodě, Piškvorky, osmisměrky, křížovky a různé pracovní listy.

 

Líbil se vám článek? Dejte mu vpravo dole srdíčko ❤.

3 232 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page