top of page

🎅 Vánoce ve světě

Oslavy se v jednotlivých zemích liší s ohledem na historické tradice či víru obyvatel. K obecným zvykům ale patří zdobení stromku, stavění betlémů, zpívání koled, vzájemné obdarovávání a hodování. Jak to všechno začalo?

Určitě se vám stalo, že vaše děti našly i ten nejvíce pečlivě schovaný vánoční dárek. Co na to říct? No pomáháme s dárky přece Ježíškovi, sám by to všechno nezvládl. Ale víte, že např. v Itálii s dárky pomáhá čarodějnice?


ITÁLIE

V některých částech Itálie nosí dětem 24. prosince dárky Babbo Natale, který se podobá našemu Mikuláši a z Finska jezdí na saních se soby. V jiných částech si děti na dárky musí počkat. Dostávají je až 6. ledna, kdy na svátek Tří králů končí vánoční čas a dárky dětem nosí komínem ošklivá a stará čarodějnice La Befana, je sice ošklivá, ale hodná.


RUSKO

V Rusku se slaví Vánoce také později a to 7. ledna. Ruská církev totiž používá jiný kalendář (juliánský) a ten je oproti našemu (gregoriánskému) o 13 dní pozadu. Pod vánočním stromkem (jolkou) děti nacházejí dárky. Přináší jim je Děda Mráz, který přijíždí na saních až z Čukotky, má na sobě bílý kožich a beranici a doprovází ho krásná Sněhurka. 

USA - Spojené státy americké

Pro děti asi to nejdůležitější probíhá 25. prosince ráno. Přes noc se do domu komínem přikrade Santa Claus a přinese spoustu balíčků. Celá rodina se ještě v pyžamu sejde u stromku a začne s rozbalováním. Když mají všichni dárky, jdou se převléci a pak už se jen vaří a jí.


ŠVÉDSKO

Ve Švédsku se děti z dárků těší ve stejný den jako my. Po večeři jim na dveře zaťuká vánoční skřítek Tomten, hledá všechny, kteří přes rok nezlobili, a naděluje. Obdarovaní pak tančí kolem stromku.


DÁNSKO

Ze severního pólu za dětmi do Dánska míří Julemand, Vánoční muž, který na severním pólu žije ještě s maminkou Julemor a dětmi Juleborn. Vozí dětem překvapení. Stejně jako ve Švédsku se zde kolem stromku tančí a zpívají koledy.


ŘECKO

Štědrý den v Řecku probíhá tak, že děti chodí od domu k domu a zpívají koledy. Lidé jim dávají sladkosti a ovoce. Dárky ale rozbalují až 1. ledna, které jim nosí svatý Basil.


FRANCIE

Když se ve Francii slaví Vánoce, musí si děti pořádně vyčistit boty. Dávají si je totiž před krb a doufají, že jim je dárky naplní Pere Noel, Otec Vánoc. Bohužel s tímto pánem chodí i Pere Fouettard, Otec Políček, který zlobivé děti "odmění" fackou.


ISLAND

Na Islandu nosí vánoční skřítci dárky hodným dětem, které si nachystaly za okno botu. Důležité také je, aby každý Islanďan dostal něco nového na sebe, v lepším případě proto, aby mu někdo nesnědl štědrovečerní večeři, v horším případě, aby ho nesežrala vánoční kočka.


Pro nás trochu podivné vánoční zvyky

V Litvě tahají těžké klády, na Ukrajině dávají pavouka na stromeček a na čem si pochutnávají třeba v Argentině?


ANGLIE

V Anglii je typickým vánočním pokrmem pečený krocan s ořechovou nádivkou, v žádném případě nesmí jako tečka tohoto hodování chybět tradiční pudink. Ten se připravuje již v době adventu a chodí ho míchat každý člen rodiny, přitom vyslovuje své přání.

UKRAJINA

Na Ukrajině je častou dekorací na stromcích umělý pavouk a pavučina. Věří se, že pokud najdete ráno na Vánoce pavučinu, přinese vám štěstí.


LITVA

Tady je tradicí vlečení dřevěné klády jako symbolu problémů a neštěstí. Zpívají se lidové písně za doprovodu různých hudebních nástrojů. Rodiny, sousedé a přátelé se pak sejdou, popřejí si navzájem vše dobré a společně polena spálí, aby zahnali neštěstí a problémy na příští rok.


NORSKO

Podle legendy na Štědrý večer vycházejí zlé čarodějnice a hledají košťata, na kterých by se proletěly. Proto musí být všechna košťata v domě pečlivě schovaná. Hlavním motivem vánočních ozdob je pak samotná norská vlajka.


VENEZUELA - hlavní město CARACAS

Časně ráno chodí všichni věřící do kostela, a to od 16. prosince až do Štědrého dne. Zajímavé však je, jak se tam dopravují. Do kostela totiž jezdí na bruslích. Do osmi hodin jsou dokonce uzavřené některé cesty, aby byla jízda bezpečnější.


ARGENTINA

V Argentině je štědrovečerní večeře nejčastěji servírovaná v zahradách, protože na jižní polokouli právě vrcholí léto. Mezi tradiční jídla patří pečené selátko nebo pro nás exotická pečínka z páva. Pavím peřím bývá často dekorován i vánoční stůl. Ze sladkého se zde pečou koláče ze pštrosích vajec.



Jak se řeknou Vánoce?

  • Anglicky: Christmas

  • Dánsky, norsky, švédsky: Jul

  • Francouzsky: Noel

  • Indonésky: Hari Natal

  • Italsky: Natale

  • Japonsky: Kurisumasu

  • Maďarsky: Karácsony

  • Německy: Weihnachten

  • Polsky: Boze Narodzenie

  • Rumunsky: Graciun

  • Rusky: Ražděstvó

  • Španělsky: Navidad


 

(Zdroje: časopis Junior, www.novinky.cz, www.radynacestu.cz, www.lidovky.cz, www.topzine.cz)

2 647 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page