top of page

VELIKONOCE ve světě + omalovánka

Říká se: jiný kraj, jiný mrav!

U nás si Velikonoce bez barvení vajíček, pletení pomlázek a koledování neumíme představit. Jak ale slaví tyto svátky třeba v Anglii nebo v Mexiku?

NĚMECKO

V Německu si děti vyrábějí slaměná hnízda na zahradu, do kterých jim velikonoční zajíček na Velikonoční pondělí dává vajíčka.


ITÁLIE a RUSKO

Tady lidé nosí vajíčka do kostela, kde si je nechávají požehnat od kněze.


ŘECKO

V Řecku s nimi zacházejí úplně opačným způsobem jako v Itálii a Rusku. Pořádají s nimi vajíčkové bitvy, kde se účastníci snaží rozbít svým vajíčkem vajíčko soupeřovo.


CHORVATSKO

V Chorvatsku si lidé s vajíčky přiťukávají - komu zůstane skořápka celá, vyhrává.


NORSKO

Tady si lidé Velikonoce zpestřují detektivními příběhy, které všechny velké televizní stanice vysílají a jsou otištěny i v novinách. Jsou dokonce i na krabicích od mléka.

IRSKO

Pokud lidé v Irsku chtějí získat velikonoční koláč, musí tančit. Také se zde pořádají divoké závody zahrnující věci, jako je válcování kraslice z kopce, nebo běh s vajíčkem na lžíci.


MEXIKO

Určitě jste v nějakém filmu viděli, jak na oslavách děti mlátí holemi do zavěšené krabice/figuríny, ze které padají sladkosti. Říká se jim ”piñata”. Děti s nimi nejdříve chodí po setmění po ulicích a koledují sladkosti. Až jsou krabice plné, zavěsí je a začnou do nich mlátit holí, dokud se krabice neprotrhnou a dobroty nevypadají na zem. Krabice/figuríny symbolizují Jidáše - apoštola, který zradil Ježíše.


ŠPANĚLSKO

Protože jsou Velikonoce hlavně připomínkou ukřižováni a zmrtvýchvstání Ježíše Krista, zaplňují v tuto dobu španělské ulice kajícníci s vysokými kuželovitými čepicemi. Nesou svíce a sochy Ježíše Krista a mezi námi ... vypadají pěkně strašidelně!


FILIPÍNY - SAN FERNANDO

Podobně je tomu i tady. V tomto městě na Filipínách můžete na Velikonoce vidět biblický příběh ukřižování Ježíše ve vší jeho drsné podobě. Sjíždějí se sem kvůli tomu televizní kameramani a fotografové z celého světa. Na ulicích lze spatřit mladíky, kteří si bičují záda, a někteří “odvážní” de dokonce nechávají ukřižovat.

VELKÁ BRITÁNIE, USA, AUSTRÁLIE, FRANCIE

V těchto zemích jsou Velikonoce - kromě jiného - také svátky zasvěcené dětem. Proto se v nich každoročně koná velikonoční hledání vajíček. Ty jsou obvykle poschovávaná na zahradě a děti se je (někdy v kostýmech velikonočních zajíčků) snaží najít.


 



Stáhněte si pro děti velikonoční omalovánku a zkuste všechna vajíčka najít, podobně jako je hledají v těchto zemích. Děti můžou zkusit i obtáhnout tečkované čáry.






 

(Zdroje: časopis Mateřídouška, www.g-switch.org, www.abicko.cz)

2 131 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page